Wiele mówi się o tym, by przechowywać żywność w ten sposób, by nie traciła swoich właściwości. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się mrożenie posiłków, ponieważ wydaje się, że właśnie mrożenie utrzyma najlepiej świeżość dań. Rzeczywiście mrożenie nie powoduje utraty składników odżywczych, ale nie utrzymuje świeżości przechowywanych w ten sposób potraw w nieskończoność. Warto wiedzieć, że i mrożone dania mają datę zdatności do spożycia i to różnorodną, zależnie od tego, z jakim produktem mamy do czynienia. Warto pakować żywność do zamrażarki opisując je datą przydatności do spożycia, wtedy będziemy mieli jasność, co i kiedy powinniśmy rozmrozić. Na przykład mięso, zależnie od gatunku, można mrozić na okres od 2 do 12 miesięcy (najkrócej temu stanowi można poddawać mięso bardziej tłuste). Ryby mrozimy na okres maksymalnie 4 miesięcy. Chleb i wszelkie ciasta mogą pozostać w zamrażarce około 3 miesięcy, a dania gotowe – najwyżej miesiąc. Owoce i warzywa mogą natomiast przebywać w zamrażarce do 6 miesięcy.