Olej do sałatki

W sklepach mamy ogromny wybór rożnego rodzaju olejów do sałatek. Oleje do sałatek świetnie nadają się do stosowania ich na zimno. Lekarze i dietetycy twierdzą, że spożywanie dziennie jednej łyżki dużej stołowej oliwy jest skazane dla naszego organizmu i wcale nie powoduje, że będziemy tyć. Są to zdrowe tłuszcze nie są smażone, nie są przetworzone w żaden sposób. Pozytywnie wpływają na nasz organizm. Dlatego nie obawiajmy się żadnego kalorycznego wpływu tłuszczu z sałatki, bo nie jest on w żadnym stopniu szkodliwy. Sałatka warzywna z dodatkiem tłuszczu będzie zawsze pożywna i smaczna. Zjadanie samych warzyw bez oleju może okazać się już nie tak smaczne jak właśnie olej zakropiony dodatkiem bazylii, oregano, ziół prowansalskich innych przypraw, które dodają pikanterii naszym sałatkom. Tłuszcze zawarte w olejach roślinnych bardzo pomagają człowiekowi wchłaniać witaminy i minerały zawarte w pożywieniu, dlatego bezwzględnie należy jeść olej z sałatkami. Jednakże należy pamiętać, że oleje, które służą nam do spożywania ich na zimno nie są tymi samymi, których można używać aby przygotować na nim befsztyka.